Kappen bomen voor komst nieuwe woningen

Kappen bomen voor komst nieuwe woningen

De grond in het Lotusplantsoen in de Nieuwegeinse wijk Hoog-Zandveld wordt bouwrijp gemaakt voor de komst van 24 patiowoningen. Donderdag zijn zo’n vijftig bomen gekapt om plaats te maken voor de nieuwe huizen. De bouw begint begin mei. Lange tijd was er onenigheid tussen gemeente en buurtbewoners over de plannen van woningbouw in het plantsoen.

De bouw zou vorig jaar beginnen, maar een failliet van projectontwikkelaar Florie Van den Heuvel vertraagde de bouw aanzienlijk. Nieuwe ontwikkelaar Van Wanrooij is verder gegaan met de plannen en ging samen met de gemeente opnieuw in gesprek met de buurt. Buurtbewoners verweerden zich tegen de komst van de huizen. Ze vonden dat teveel gezonde bomen in het park moesten wijken voor de komst van de patiowoningen en wilden de natuur sparen. Ook vonden ze dat slecht gecommuniceerd werd rondom de plannen en voelden zich overvallen.

De gemeente meldt dat achttien nieuwe woningen inmiddels zijn verkocht, zodat de bouw kan beginnen. Een groot deel van de nieuwe bewoners was aanwezig bij een informatiebijeenkomst deze week in de wijk. Ze spreken de hoop uit een welkom te krijgen in de wijk, ondanks de emotie die bestaat rondom de komst van de nieuwe huizen. De vijftig buurtbewoners rondom het Lotusplantsoen, vertegenwoordig in een actiecomité, vindt nog altijd dat de communicatie slecht is.

Wethouder Peter Snoeren snapt de emotie:

,,We hebben fouten gemaakt in het proces, dat is bekend. Maar ik heb ook ervaren dat we steeds in gesprek zijn geweest met buurt en andere partijen. Er zijn veel tegengestelde balangen die we proberen zo goed mogelijk bij elkaar te brengen.”

In het plantsoen komen in totaal 24 woningen die in grootte van elkaar verschillen. De nieuwe eigenaren kunnen zelf bepalen hoe groot en hoog hun huis wordt door middel van een ‘blokkensysteem’.

reacties