Featured Video Play Icon

Grote uitslaande brand legt voormalig veilinggebouw in de as

In een voormalig veilinggebouw op bedrijventerrein De Liesbosch woedde zondagavond vanaf 20.45 uur een zeer grote, uitslaande brand. Vlammen waren in de hele regio te zien. De brandweer uit Nieuwegein en Utrecht rukte massaal uit naar de brand in het pand aan de Ravenswade 38-40. Aanvankelijk werd door de Veiligheidsregio Utrecht gemeld dat het om het voormalige distributiecentrum van Albert Heijn zou gaan. Dit blijkt niet te kloppen. Het is een ander gebouw in de buurt.

Hulpverlening

De Veiligheidsregio Utrecht schaalde zondag de hulpverlening op naar Grip 1. In het dak van het pand was asbest verwerkt. Mogelijk is dit vrijgekomen. Dat bevestigt de Veiligheidsregio Utrecht na overleg met de gemeente Nieuwegein. Het pand wordt gesloopt en de saneringswerkzaamheden waren al begonnen. Het gebouw stond zo goed als leeg. De brandweer verricht metingen vanwege de asbest. Er wordt onderzocht hoe groot de concentratie is.

brand Liesbosch - Stephan GOmersbach
De brand was in de hele regio te zien (Foto: Stephan Gomersbach)

Ramen en deuren dicht

Mensen die in de buurt van De Liesbosch wonen, wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Ook wordt aangeraden de ventilatie uit te zetten.
Marcel van Westendorp van de Veiligheidsregio Utrecht:
“We hebben groot ingezet. We kunnen bevestigen dat er asbest in het pand verwerkt zat. Er worden metingen verricht om te onderzoeken of er schadelijke stoffen bij de brand zijn vrijgekomen.”

Extra wagens

De brandweer stuurde extra wagens naar het gebied, omdat op het bedrijventerrein weinig water beschikbaar is. Boven Nieuwegein was lange tijd een flinke rookpluim te zien en tot in Houten en IJsselstein hing een rooklucht. De rook trokt over de lijn Houten richting Culemborg. De N408 langs De Liesbosch was in één richting afgesloten. De rook trok over de weg.

Knallen

Getuigen geven aan knallen in de buurt van de brand te hebben gehoord. Het AD meldt dat er mogelijk vuurwerk in de oude loods zat. De Veiligheidsregio gaf aan dat dit bericht niet klopt.
“De knallen komen mogelijk van asbestplaten die door de hitte uit elkaar spatten. Het is bekend dat er dan knallen te horen kunnen zijn.”
 Foto’s: Stephan Gomersbach.

Oorzaak

Over de oorzaak van de brand is nog niets te zeggen. Er zijn geen gewonden. De brand is meester, maar de brandweer is nog een tijdje bezig met nablussen.
 De foto’s zijn van Koen Laureij.

reacties