Featured Video Play Icon

Burgemeester Backhuijs: “Als kiezer steeds moeilijker om keuze te maken door verspreiding van nepnieuws”

Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein vindt het zorgelijk dat meningen op sociale media steeds meer als feiten worden gepresenteerd. Hij vindt het steeds lastiger om nog te weten wat echt is. Dat zei hij zojuist tijdens zijn nieuwjaarsspeech op het Nieuwegeinse nieuwjaarsfeest.

Burgemeester Frans Backhuijs tijdens zijn speech:

“Feiten worden, niet door de minsten, als nepnieuws afgedaan en nepnieuws wordt als waarheid gepresenteerd. Soms ook weer door dezelfde mensen die feiten als nepnieuws presenteren. En u als kiezer wil dan een afgewogen keuze maken. Het wordt u niet gemakkelijk gemaakt als u af gaat op wat er allemaal in de virtuele wereld op het internet gebeurd.”

Standpunten

Backhuijs maakt zich zorgen over veel standpunten die in gegeven worden door wat niet goed schijnt te gaan.

“Er zijn personen die op hun manier duidelijk maken dat het echt de verkeerde kant op gaat. Ze prediken angst en zeggen zelf de enige te zijn die deze teloorgang van de samenleving een halt toe kunnen roepen. Ze prediken angst die niet terecht is en komen met oplossingen die geen oplossingen zijn. Ze romantiseren het verleden waarin alles beter zou zijn. Terwijl uit de feiten blijkt dat we in Nederland het nog nooit zo goed gehad hebben, we nog nooit zo gezond zijn geweest, de veiligheid is de afgelopen 25 jaar alleen maar beter geworden is, de economie doet het goed, de werkeloosheid laag is.”

De burgemeester sprak tijdens het officiële zaalprogramma (foto: Stephan Gomersbach)

Historie

Tijdens zijn speech vroeg de burgemeester ook aandacht voor de lange historie die de stad heeft. Die gaat verder dan de 46-jarige geschiedenis die de gemeente Nieuwegein dit jaar kent. Aan zijn gehoor gaf de burgemeester aan dat de geschiedenis al in 13de eeuw begon met het oude stadje ’t Geyn.

“In 2021 bestaat Nieuwegein vijftig jaar en we willen dit uitgebreid gaan vieren! In het gemeentehuis zijn we al voorzichtig begonnen met plannen maken, maar ook buiten het gemeentehuis maken mensen al plannen. De slingers hangen we natuurlijk met zijn allen op!”

Jaarwisseling

Verder vroeg de burgemeester ook aandacht voor de vernielingen en overlast tijdens de recente jaarwisseling. Hij vroeg zich onder andere af waarom een feestje als de jaarwisseling gepaard moet gaan met onnodige vernielingen.

“De jaarwisseling is relatief rustig verlopen, maar in mijn ogen is elk incident er eentje te veel.”

Toespraak terug te kijken

De toespraak van Burgemeester Frank Backhuijs is terug te vinden op het Facebookkanaal van NieuwegeinTV.

De foto is van Stephan Gomersbach.

reacties