Hoge wachttijd Nieuwegeiners voor sociale huurwoning

Hoge wachttijd Nieuwegeiners voor sociale huurwoning

De wachttijd van gemiddeld acht jaar voor een huurwoning in de sociale sector is voor veel Nieuwegeiners een doorn in het oog. De vraag naar goedkope woningen stijgt, maar hiermee ook de wachtlijst om een woning te kunnen betrekken. De gemeente Nieuwegein kondigt aan het probleem  met de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen versneld te willen aanpakken.

Geen uitzondering

Jongvolwassen kinderen die nog altijd bij hun ouders inwonen, zelfs als ze zelf al een kind hebben. Dit is in Nieuwegein allang geen uitzondering meer. Nieuwegein wil dit probleem aanpakken en zet in op drie oplossingen om de duur van de wachttijd voor een sociale huurwoning te verkorten. Het wil extra woningen bouwen in de vrije sector waardoor doorgroei mogelijk is. Ook zet Nieuwegein in op uitbreiding van het aanbod van sociale huurwoningen door nieuwe afspraken te maken met woningcorporaties en wil meer zogenaamde instapwoningen realiseren.

Voor woonprojecten in de gemeente met tientallen nieuwe goedkope woningen schrijven zich gemiddeld duizend mensen in.

Wethouder Hans Adriani (sociale huurwoningen):

“Het probleem is schrijnend en moet versneld worden opgelost. Deze stad heeft een probleem met het beperkte aanbod van sociale huurwoningen. We willen dit versneld aanpakken. De eerste projecten zijn van start gegaan, zoals op de Wattbaan, de Van Heukelumstraat en de Klimoplocatie in Wijkersloot.”

Groei

Op korte termijn wil Nieuwegein het bestaande aanbod van sociale huurwoningen laten groeien met 400. De stad heeft al 8100 woningen in de sociale sector. Dit is te weinig om aan de vraag te voldoen. Daarnaast heeft de stad behoefte aan jaarlijks zo’n 130 zogenaamde instapwoningen. Dit zijn chalets of containerwoningen om snel inwoners een woonplek te kunnen bieden. Het is de bedoeling de instapwoningen te plaatsen op bijvoorbeeld voormalige parkeerplaatsen in de gemeente. Alle activiteiten zijn er op gericht om voor een grote groep mensen met een urgente woningvraag snel te komen tot extra woningen. In de gemeentelijke behoefte aan goedkope woningen is ook meegenomen dat de 140 vluchtelingen met status, die momenteel in zorgcentrum Zuilenstein zitten, een woning krijgen toegewezen.

Binnenkort volgen er gesprekken met woningbouwcorporaties in Nieuwegein om de voorraad sociale huurwoningen uit te breiden.

reacties