Lokale omroep RTV9 stopt per oktober

Lokale omroep RTV9 stopt per oktober

De lokale omroep van Nieuwegein, IJsselstein en Lopik, RTV9, stopt ermee. Dat bevestigt voorzitter Hans Reusch.

“De vrijwilligers zijn gisteravond ingelicht. Er kijken en luisteren te weinig mensen. We krijgen de financiën in de toekomst niet meer rond en we hebben te weinig vrijwilligers.”

Zomer

RTV9 zond nog een tekst-tv programma in de zomer uit, maar die uitzendingen zijn op 1 september al gestopt. De laatste radio-uitzending van RTV9 is op 14 oktober. De site gaat per 17 oktober uit de lucht.

“Op die datum zouden wij onze zendmachtiging met 5 jaar moeten verlengen. Dit kunnen wij als RTV9 niet maken, terwijl wij weten binnen afzienbare tijd te moeten stoppen. Wij blijven fatsoenlijk en gaan dit goed afhandelen.”

Uitzendingen

RTV9 was sinds 2007 de lokale omroep voor Nieuwegein. Tegelijkertijd bleef de omroep voor Lopik en IJsselstein radio- en tv-uitzendingen verzorgen. Hoeveel vrijwilligers de omroep nog heeft, is niet bekend. Tot vijf jaar geleden waren dat er zo’n 100.

Eind juni 2013 was de omroep ernstig gedupeerd na een brand in een verzamelgebouw in IJsselstein. Hier had RTV9 de studiofaciliteiten. Daarna kon RTV9 een ruimte betrekken aan de Einsteinweg in IJsselstein. Het aantal kijkers en luisteraars schommelde jarenlang rond de twee procent, volgens een gemeentelijk BOA-onderzoek naar de waardering van media in Nieuwegein. RTV9 kreeg van de drie gemeenten waar ze actief is, zo’n 55.000 euro subsidie. Wat er met de studiofaciliteiten gaat gebeuren, is nog niet bekend.

NLPO

Geld is bij mij lokale omroepen een probleem, bleek vanochtend. 260 lokale omroepen vragen in een petitie 30 miljoen euro extra van het rijk. Volgens belangenbehartiger NLPO hebben ze dat geld nodig om te kunnen overleven.

Foto: Archief RTV9

reacties