Pieter van Vollenhoven reikt 15 miljoenste zwemdiploma uit in Nieuwegein

Pieter van Vollenhoven reikt 15 miljoenste zwemdiploma uit in Nieuwegein

Mr. Pieter van Vollenhoven reikt vanochtend in Nieuwegein het 15 miljoenste Nationale Zwemdiploma uit aan de 7-jarige Eline. Daarna ontvangt Van Vollenhoven het eerste exemplaar van het vernieuwde zwemdiploma, dat vanaf januari een ander uiterlijk heeft.

Het Nationale Zwemdiploma bestaat sinds 1984, voor die tijd waren er verschillende diploma’s. Zo had de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) de zwemdiploma’s A, B en C, terwijl schipperskinderen hun eigen diploma’s hadden. In 1984 reikte prins Bernhard het eerste exemplaar uit van het Basiszwemdiploma. In 1998 werd dat omgevormd tot een systeem met letters: A, B en C, ook wel het Zwem-ABC genoemd.

Diplomabezit

In Nederland hebben de meeste mensen een zwemdiploma.

“95 procent bezit één of meer diploma’s. We streven natuurlijk naar 100 procent, dus het is nog altijd 5 procent te weinig. Die 5 procent bestaat vooral uit kinderen van gezinnen met lage inkomens en kinderen met een niet-westerse achtergrond”, aldus Marjolein van Tiggelen van het Nationaal Platform Zwembaden.

Hoewel het aantal verdrinkingen de afgelopen twintig jaar is afgenomen, verdronk twee jaar geleden nog de 9-jarige Salam in een zwembad in Rhenen. Het roept de vraag op of er niet meer aandacht moet komen voor schoolzwemmen.

“De overheid heeft het schoolzwemmen wat losgelaten en vindt dit de verantwoordelijkheid van ouders. Wij weten dat niet iedereen de financiële mogelijkheid heeft om zwemlessen te volgen, maar daar hebben veel gemeenten een vangnetconstructie voor”, zegt Van Tiggelen.

Om veiligheid nog meer prioriteit te geven, wordt vanaf 1 januari de Nationale Norm Zwemveiligheid van kracht. Zo worden de eisen voor de diploma’s strenger en zullen lesprogramma’s meer aandacht geven aan jezelf kunnen redden.

Bron: RTV Utrecht   Foto: Nationaal Platform Zwembaden

reacties