PvdA wil herbouw stad ’t Geyne in Park Oudegein

PvdA wil herbouw stad ’t Geyne in Park Oudegein

De oude middeleeuwse stad ’t Geyne in Park Oudegein weer opbouwen. Dat is de wens van de Partij van de Arbeid. In het stadspark, vlak aan het water van De Doorslag, liggen de roots van de gemeente Nieuwegein. In 1295 kreeg ’t Geyne stadsrechten. Toen bewoond door zo’n 600 dorpelingen. Na plundering en een grote brand in 1402 is de oude stad nooit meer herbouwd.

In de gemeente Nieuwegein is de discussie actueel over het levend houden van de natuurwaarde en gebruik van het stadspark. Het park is twee keer zo groot als het Amsterdamse Vondelpark. De PvdA wil de geschiedenis van het Nieuwegeinse park tot leven brengen door de oude stad ’t Geyne weer op te bouwen. Met name denkt de raadspartij aan het opnieuw bouwen van het vroegere Nazareth klooster. Het stadspark is in 1977 aangelegd om Nieuwegein leefbaarder te maken. In die tijd groeide Nieuwegein enorm in inwoners en nieuwe wijken werden in hoog tempo uit ‘de grond gestampt’. Nieuwegeiners gebruiken het park nu om er te sporten, recreëren en te wandelen. Ideeën zijn er om outdoor activiteiten te ontplooien en horeca te vestigen.

Sterk natuurpark

De PvdA pleit voor een sterk natuurpark met een historisch karakter. In het klooster wil de partij mogelijk ruimte bieden aan horeca ondernemers:

,,Inwoners van Nieuwegein en andere belanghebbenden konden de afgelopen tijd meepraten over de toekomst van het park. Het gaat dan om de versterking van de natuur-, historische- en gebruikswaarde van het stadspark. De gezamenlijke visie geeft kaders voor vervolgstappen.”

In de visie voor het park wordt een planning gegeven voor verbeteringen in de periode tot 2025. Het gaat daarbij om verbeteringen zoals de waterdoorstroming en toegankelijkheid. De PvdA laat weten ook een visie voor de lange termijn te hebben.

,,Het gaat erom een punt aan de horizon te hebben. Wat ons betreft kunnen we sommige ideeën ook na 2025 bereiken, zoals de herbouw van ’t Geyne.”

De PvdA pleit voor participatie in dit traject door commerciële partijen. Wel ziet de PvdA een sturende taak voor de gemeente.

 

reacties