Ton Bothoff, betrokken sleutelfiguur in Nieuwegein

Ton Bothoff, betrokken sleutelfiguur in Nieuwegein

Directeur van de NV Sportinrichtingen Nieuwegein en voorzitter van de bedrijvensociëteit De Nieuwe, Ton Bothoff is zich in hele korte tijd thuis gaan voelen in Nieuwegein. Zes jaar geleden werd hij gevraagd om directeur te worden van de NV Sportinrichtingen, al snel ging hij die uitdaging aan. Een interview met een betrokken sleutelfiguur in Nieuwegein.

,,Ik heb er niet lang over na hoeven denken. Mijn cv sloot goed aan en de organisatie zag er goed uit, die wilde ik graag vertegenwoordigen.”

Ton is met de NV ‘vertegenwoordiger’, beheerder en exploitant van Sport- en Evenementencomplex Merwestein, een plek die veel meer is dan een zwembad. En die zich voortdurend doorontwikkeld. De brasserie H2O is bijvoorbeeld recent prachtig verbouwd, de sporthal biedt plaats aan top- en breedtesport (en sinds dit jaar ook aan de Nieuwegein Awards), er zijn vernieuwde vergaderruimten en met Sport ID wordt onder meer de breedtesport in Nieuwegein versterkt.

,,De eerste drie jaar ben ik nog vooral intern met mijn organisatie bezig geweest. De laatste drie jaar werk ik meer naar buiten gericht. En dan merk je dat onze organisatie echt middenin de maatschappij staat. Sport, cultuur, politiek, onderwijs, bedrijven; ik heb met zoveel organisaties te maken.”

Ton ondersteunt met zijn organisatie onder meer de Stichting 4 en 5 mei, de Avondvierdaagse en de Nieuwegein Awards.

,,Dat zijn allemaal maatschappelijke organisaties. Het is belangrijk en van toegevoegde waarde voor de maatschappij. En ze zijn oprecht. Dat past wel bij me, ja. Ik ben hulpvaardig, steun graag fijne, betrokken en enthousiaste mensen.
Een gezond financieel resultaat is belangrijk, maar iets terug geven aan de maatschappij ook.”

Ton is maatschappelijk betrokken, maar hij is ook een ondernemer. En de NV Sportinrichtingen is deels afhankelijk van subsidies. Dat klinkt tegenstrijdig.

,,Ik besef heel goed dat we deels gemeenschapsgeld gebruiken. En het is wel eens moeilijk wanneer commercie het maatschappelijk belang bijt. Maar ik probeer dan te doen wat het beste is voor Nieuwegein.”

Deels idealist, deels ondernemer. In die laatste hoedanigheid zette Ton drie jaar geleden de volgende stap. Hij werd voorzitter van De Nieuwe. BiZZp Nieuwegein is het platform voor zelfstandige professionals, de OKN is de ondernemerskring voor kleine en middelgrote bedrijven, De Nieuwe is een club mensen voor de midden en grotere Nieuwegeinse bedrijven. Eerst was De Nieuwe vooral een belangenclub, nu een echte sociëteit. Geen stoffige club voor alleen maar oudere, elitaire mannen, maar een club die zich maandelijks ontspant met elkaar.

,,Tegen het voorzitterschap van de Nieuwe heb ik ‘ja’ gezegd omdat in de branche waarin ik opereer de samenwerking met het bedrijfsleven steeds belangrijker wordt. Dan is het interessant om voorzitter te zijn van een sociëteit en goed contact te hebben met die bedrijven.”

De Nieuwe wordt gezien als jong en dynamisch. Net als Ton zelf.

,,Het is inderdaad een club die bij me past. Ik ben voor meer clubs gevraagd, maar bij De Nieuwe vind ik gelijkgestemden. Het is een echte sociëteit. Business staat niet bovenaan de prioriteitenlijst op onze avonden, maar het opbouwen van relaties. Het zijn die relaties die je wat opleveren. Denk daarbij aan kennisoverdracht.”

Onder leiding van Ton heeft De Nieuwe inmiddels 115 leden. En ook het opkomstpercentage is opvallend hoog. 80% van de inmiddels 115 leden komt gemiddeld langs bij de maandelijkse meetings. Ton ook, met veel plezier, want:

,,Door mijn voorzitterschap van De Nieuwe ben ik nog meer betrokken geraakt bij Nieuwegein.”

reacties