Featured Video Play Icon

Utrechtse serieverkrachter krijgt 16 jaar cel

Gerard T. uit Nieuwegein is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar. De rechter vonniste vanmorgen dat hij schuldig is aan vier verkrachtingen. Daarmee komt vast te staan dat T. de beruchte Utrechtse serieverkrachter is. In alle zaken is wettig en overtuigend bewijs aangevoerd. T. hoorde de uitspraak schijnbaar onbewogen aan.

Volgens de rechtbank is de 52-jarige T. verantwoordelijk voor drie verkrachtingen in 1995 en één in 2001. De rechter sprak van een volstrekt gebrek aan geweten. Het Openbaar Ministerie had voor de misdrijven de maximale celstraf van zestien jaar geëist. De advocaat van T. had vrijspraak geëist, omdat hij onvoldoende bewijs zag.

MAXIMALE STRAF
T. krijgt conform de eis de maximale straf. Verder moet hij ruim 35.000 euro betalen aan een van de slachtoffers. Onder het gehoor in de rechtszaal, waar ook rechercheurs van de politie aanwezig waren, was opluchting merkbaar toen het vonnis werd uitgesproken.

In het vonnis sprak de rechter over de ,,onvoorstelbare bruutheid” waarmee T. tekeer is gegaan. Hij heeft op de slachtoffers, waarvan er twee destijds zestien jaar waren, een enorme impact gehad. Bovendien ontstond in de periode van de verkrachtingen grote angst onder vrouwen in de wijde omgeving van Utrecht.

LOKFIETS
De politie heeft jarenlang gezocht naar de serieverkrachter. De Nieuwegeiner werd in 2014 opgepakt toen hij een lokfiets stal. De officier benadrukte dat de lokfiets niet bewust voor T. was neergezet, iets wat de raadsman Maarten Krikke het OM wel verweet.

De rechter oordeelde dat opsporing en onderzoek volgens de regels zijn verlopen. Ook het inzetten van een informant om de zwijgende T. een bekentenis te ontlokken was correct, al is diens verklaring niet als bewijs gebruikt.

ACHTTIEN ZEDENZAKEN
In totaal worden achttien zedenzaken aan de Utrechtse serieverkrachter toegeschreven. T. werd voor slechts vier zaken vervolgd, omdat in die zaken een dna-match is gemaakt.

 

reacties