Featured Video Play Icon

In Beeld: Storm trekt spoor van vernieling over Nieuwegein

De zware windstoten hebben vandaag voor veel schade in Nieuwegein gezorgd. Ook hadden onder andere fietsers en voetgangers moeite om zich buiten te bewegen. Het dringende advies van het weerbureau KNMI was dan ook om vooral binnen te blijven als je niet perse naar buiten hoeft. Code Rood was sinds vanmorgen van kracht. Die werd om 14.40 uur afgezwakt naar Code Oranje voor de hele provincie. Inmiddels is de wind gaan liggen. Nieuwegein TV hield een live blog bij.

Het aantal keren dat de brandweer vandaag heeft moeten uitrukken vanwege de storm loopt in de honderden. Veiligheidsregio Utrecht had om 16.00 uur vanmiddag 619 meldingen van stormschade geteld. Het was de zwaarste storm sinds dertig jaar.

Vernield

Onder meer huizen, bomen en achtertuinen werden vernield. De politie sloot meerdere wegen af. Bijvoorbeeld op de Hollandhaven in Nieuwegein-Zuid. Door de harde wind kwamen de dakplaten van het bedrijf Vlietjonge los te zitten. De politie vroeg via sociale media om begrip voor de afsluitingen vanwege de veiligheid.

Foto’s van Hollandhaven bij bedrijf Vlietjonge, bron: politie Nieuwegein

Brandweer

De brandweer kreeg heel veel meldingen en rukte tientallen keren uit. Vooral bomen begaven het en versperden veel wegen. In de wijk Doorslag moest de brandweer uitrukken om een boom van de straat te halen.

De foto’s zijn van Stephan Gomersbach.

Tram

Het tramverkeer lag enige tijd stil. Dit kwam door het wegzagen van takken van bomen die op de bovenleiding konden terechtkomen.

Lucas Batau

Ook kwam er een boom terecht op basisschool Lucas Batau aan de Heenraadsweide in Batau-Noord. De boom raakte het gebouw net niet.

Foto’s: Svant Bjorkman

Storm in beeld

Vanmorgen vroeg ging op het Natuurkwartier deze boom omver (foto Gemeente Nieuwegein)
Het Stadsplein in het centrum werd afgesloten uit voorzorg. Er dreigden groene platen naar beneden te vallen.

 

Een boom kwam terecht op het schoolplein van Lucas Batau (foto Stephan Gomersbach).
Op de Havezatedrift kwam vanmiddag een stuk dak naar beneden (foto Marijke van Straalen).
De politie zette vanmiddag vaak het verkeer stil vanwege de veiligheid. Veel takken en omgevallen bomen werden van de straten verwijderd (Foto: Stephan Gomersbach).
Boom valt om in Herwijnenplantsoen (Foto Ron Veldhuizen).

Chaos

Het treinverkeer lag door de januaristorm volledig stil. Veel reizigers zochten via sociale media contact met elkaar om thuis te kunnen komen.  Het openbare leven raakte enkele uren op veel plaatsen ontwricht en de verkeerschaos is nog tot ver in de avondspits groot.

Bron: NieuwegeinTV.

reacties