Vier flitspalen in Nieuwegein gaan aan

Vier flitspalen in Nieuwegein gaan aan

 De vier flitspalen die in Nieuwegein zijn geplaatst gaan binnenkort aan. Dat heeft het Openbaar Ministerie zojuist bekend gemaakt.  De flitspalen op de kruising Plettenburgerbaan/ Perkinsbaan, Weg naar de Poort/ Buizerdlaan en A.C. Verhoefweg/ Barnsteendrift handhaven op overtredingen van de maximumsnelheid en door rood licht rijden. De flitspaal op de Symfonielaan/ Harmonielaan handhaaft alleen op overtredingen van de maximumsnelheid. Bestuurders die de regels overtreden, krijgen een boete.

Verkeersveiligheid

Het OM heeft besloten deze flitspalen in Nieuwegein te plaatsen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit gebeurt op verzoek van de gemeente en in overleg met de politie. Op deze locaties rijdt veel verkeer en wordt vaak te snel èn door rood licht gereden. Hierdoor is de kans op ongelukken groot en lopen vooral fietsers een groot veiligheidsrisico. De toegestane snelheid op de kruising op de Symfonielaan en de Weg naar de Poort is 50 km. per uur, op de andere twee kruispunten mag maximaal 70 km. per uur gereden worden. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag van gemotoriseerd verkeer en bijdraagt aan de verkeersveiligheid. De verwachting is dan ook dat de veiligheid op deze locaties verbetert..

Flitsfoto’s

In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Zo is uitgebreid gecontroleerd of de kentekens op de flitsfoto’s goed te lezen zijn en of de juiste snelheid wordt vermeld. De palen staan 24 uur per dag aan en foto’s van overtredingen worden direct verwerkt door het CJIB. Drie flitspalen registreren de snelheden van passerend verkeer en leggen weggebruikers vast die door rood rijden. Een automobilist die te hard door rood rijdt, krijgt twee boetes: één voor snelheid en één voor rijden door rood licht.
Na drie jaar bekijkt het OM of de verkeerssituatie op deze locaties verbeterd is en wordt in overleg met provincie en politie bepaald of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.

reacties