Vreeswijkse wil beeld ‘De Pinguïns’ terug naar Vreeswijk

Vreeswijkse wil beeld ‘De Pinguïns’ terug naar Vreeswijk

Vreeswijkse Barlaine van Krieken wil het koperen beeld De Pinguïns terug naar Vreeswijk. Het beeld stond altijd voor de ingang van zwembad De Pinguïn aan de Emmaweg in Vreeswijk, maar sinds 2014 staat het bij de kassa van zwembad Merwestein. Het Vreeswijkse zwembad sloot in 2008.

Draagvlak

Op Facebook is Van Krieken een actie begonnen om zoveel mogelijk draagvlak voor haar idee te krijgen. Het leverde tot nu toe al meer dan vijfhonderd reacties op.
Barlaine van Krieken vertelt in AD Utrechts Nieuwsblad:

“Het beeld De Pinguïns is altijd van Vreeswijk geweest en niet van Nieuwegein. Het hoort gewoon op het dorp te staan. Er zijn hier zoveel plekken waar De Pinguïns kan staan. Dat hoeft echt niet in de buitenlucht, maar denk bijvoorbeeld aan het dorpshuis van Vreeswijk. Een mooie locatie voor het beeldje.”

Poll

De gemeente Nieuwegein geeft aan dat er destijds bij de verplaatsing van De Pinguïns van Vreeswijk naar het Nieuwegeinse zwembad geen bezwaar was. Het zegt een poll te willen houden op haar website om te peilen wat de wens van Nieuwegeiners is: behoud bij het zwembad of retour naar Vreeswijk.

Vandalen

Het beeldje is ooit gemaakt door beeldhouwer Peter Starreveld in 1972. Vandalen hebben het beeld “De Pinguïns” in 2005 vernield, ook was er gevaar voor diefstal van het koperen beeld. Daarom is het beeld in 2014 naar een binnen locatie gegaan. Wanneer de poll online staat, is nog niet bekend.

reacties