VVD wil helderheid over BTW-aanslag voor besluit verbouwing Stadshuis

VVD wil helderheid over BTW-aanslag voor besluit verbouwing Stadshuis

De VVD fractie blikt terug op de gemeenteraadsvergadering van afgelopen maandag. Als enige coalitiepartij vond de VVD- fractie het niet verstandig om over het vernieuwde Atrium in het Stadshuis die avond te praten. Burgemeester en wethouders hadden het onderwerp op de agenda gezet. De verbouwing kost 7,5 miljoen euro en de raad moest daar een uitspraak over doen. Die middag kwam naar buiten dat Nieuwegein mogelijk een BTW-naheffing krijgt van ongeveer 3 miljoen euro. Het zou niet juist zijn omgesprongen met de vooraftrek vanaf 2008 van BTW bij de bouw van het Stadstheater. De gemeente is verbaasd over het standpunt van de Belastingdienst.

Verbouwing

Tegen die achtergrond wilde de VVD-fractie inhoudelijk niet spreken over het Atrium. Met deze verbouwing moest de levendigheid op de begane grond (Atrium) worden vergroot en het jaarlijkse tekort van 300.000,- euro nagenoeg worden weggewerkt. Zolang het niet duidelijk is hoe hoog de claim gaat worden, is het niet mogelijk een inhoudelijk debat te voeren over de verbouwingskosten van het stadshuis.

VVD-raadslid Marco Diekstra licht toe dat ze geen andere keuze hadden:

“De belastingdienst heeft tot nu toe alleen mondeling aangeven dat ze op korte termijn een aanslag gaan opleggen om verjaring te voorkomen. Eerst moeten we definitief weten om hoeveel geld het gaat, voordat we een besluit kunnen nemen over hoge verbouwingskosten. Immers geld kan je maar eenmaal uitgeven. Als we daardoor het komend jaar het tekort niet kunnen dekken, dan is dat iets om tijdens de begroting te bespreken. Dan moeten we ergens anders minder geld aan uitgeven”.

 

reacties