Audiovisuele media voor het overbrengen van beeld en geluid

Onder audiovisuele media verstaan we middelen zoals de radio en televisie. Daar zijn de laatste decennia ook middelen zoals computers, telefoons en laptops bij gekomen waarop je kunt kijken of luisteren naar films of andere bewegende beelden of kunt luisteren naar muziek en nieuwsberichten.

Radio en televisie als eerste audiovisuele media in gebruik

Audiovisuele media zoals een radio bestaat al sinds vele jaren. De radio kent zijn oorsprong nog voor die van de televisie en was jarenlang het meest gebruikte audiovisuele middel om kennis te nemen van alles wat er in de rest van het land en de wereld gebeurde. Met de introductie van de televisie in de jaren 50 in ons land nam deze al snel de rol van de radio over en kregen de mensen niet alleen meer het nieuws te horen maar er ook echte beelden bij te zien. De rol van de televisie is sinds de introductie van internet weer afgenomen en daardoor overgenomen. Internet werkt sneller dan de televisie om nieuws over te brengen en nagenoeg iedereen heeft er ook nog eens de beschikking over.

Internet werkt snel en voor iedereen

Tegenwoordig wordt internet gebruikt op de computer, laptop, tablet en smartphone. Door de komst van Wifi kunnen we nagenoeg overal waar we maar willen gebruik maken van internet om informatie in te winnen maar ook om bijvoorbeeld snel te communiceren met andere mensen, producten uit te zoeken en te bestellen enzovoort. Het internet zorgt er voor dat je binnen no time overal van op de hoogte kunt zijn maar ook veel mensen snel kunt bereiken indien nodig. Het werkt immers twee kanten op: jij kunt er als gebruiker informatie zoeken maar bedrijven en overheden kunnen je ook snel op de hoogte stellen als er problemen zijn of er gevaar dreigt of om je te contacteren om klant te worden en producten bij ze te bestellen en dat zijn nog maar een paar voorbeelden.

Muziek luisteren op diverse manieren

Als je graag naar muziek luistert gebruikte je daar vroeger doorgaans de radio voor maar tegenwoordig zijn er ook tal van online diensten waarbij je muziek kunt streamen zodat je deze overal kunt beluisteren. Ook een cd-speler, een iPod of ander apparaat waar je muziek op kunt zetten of mee kunt beluisteren horen tot de audiovisuele middelen. Dit geldt dus ook voor apparaten zoals een tablet of iPad waarmee je naast geluid beelden kunt versturen en bekijken.

Altijd in ontwikkeling

De ontwikkeling van de audiovisuele media blijft doorgaan en er worden steeds meer manieren gecreëerd om snel en goed op de hoogte van alles te kunnen blijven. Door de digitalisering van apparaten is communicatie zowel voor privé als zakelijk gebruik via de smartphone of computer niet meer weg te denken en kun je eigenlijk niet meer zonder. Er wordt veelal van uitgegaan dat iedereen de beschikking heeft over deze middelen zodat je snel bereikbaar bent en alles met andere mensen kunt delen op een vlotte en digitale manier.