Communicatie via digitale media

Als je mensen wilt bereiken kun je dat op diverse manieren doen en via digitale media is een manier daarvoor. Deze media staat ook wel bekend onder de naam nieuwe media. Deze staat tegenover de middelen die vroeger gebruikt werden om te communiceren, ook wel oude media genoemd.

Digitale media in diverse vormen

Digitale media is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. We maken nagenoeg allemaal wel gebruik van een mobiele telefoon, tablet of computer om met andere mensen te communiceren en informatie in te winnen. Daarnaast wordt de digitale media ook veel gebruikt om producten te zoeken en te bestellen die we dan thuisbezorgd krijgen zonder dat we er zelf erg veel moeite voor hebben gedaan.

Wat valt er onder deze media?

Digitale media kent diverse verschijningsvormen. Hierbij kan gedacht worden aan het volgende: mobiele telefonie, computers en internet, videogames, digitale film en fotografie en virtual reality. Daar waar in eerdere tijden nog vaste telefonie werd gebruikt als mensen met elkaar wilden telefoneren gebruikt nagenoeg iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon. Niet iedereen is in het bezit van een smartphone maar de mensen die deze wel hebben zijn zeker in de meerderheid. De smartphone kan gebruikt worden voor verschillende manieren van communiceren waarbij bellen of een sms’je sturen lang niet meer alles vormen. Je kunt immers andere mensen appen, een berichtje sturen via social media zoals Facebook, Instagram of Twitter. Heb je ergens informatie over nodig dan zoek je deze gewoon even snel en eenvoudig online op.

Bedrijven maken ook gebruik van digitale media

Wat voor een particuliere gebruiker van digital media geldt gaat ook op voor bedrijven. Door de snelle ontwikkelingen op digitaal gebied hebben zij tegenwoordig de beschikking over tal van manieren om contact te krijgen en te houden met leveranciers en klanten. De media werkt snel en je bereikt mensen er binnen een zo kort mogelijk tijd mee.

Digitaal is goedkoper

Mensen gebruiken naast een telefoon ook vaak een computer, laptop of tablet om de digitale bronnen aan te boren. Hiervoor is internet een uiterst geschikt middel. Daar waar we vroeger nog veel informatie opdeden in de gedrukte media zoeken we heden ten dage veel online op. Dit is niet alleen sneller maar vaak ook goedkoper omdat geprinte media veel duurder is om te maken.

Games, filmpjes en virtual reality

Ook via videogames, digitale films en fotografie wordt er gecommuniceerd met elkaar. Als je online een game speelt kun je hiermee met andere spelers over de hele wereld in contact komen. Als je digitale filmpjes en foto’s maakt kun je deze eenvoudig met andere mensen delen zodat iedereen ze kan zien. Erop reageren is dan ook mogelijk. Ook dit is een voorbeeld van communicatie via deze manier van media. Virtual reality zorgt ervoor dat je in een andere wereld terecht komt waar je van alles kunt beleven. Deze wereld is voor andere mensen toegankelijk als je online gaat en zo leer je weer nieuwe mensen kennen waarmee je communiceert.