Social media voor iedereen

Social media is iets waar nagenoeg iedereen tegenwoordig wel gebruik van maakt. Het is eenvoudig te doen en je kunt mensen op deze manier ook vaak goed en snel bereiken. Omdat zoveel mensen er gebruik van maken communiceer je op een snelle en effectieve manier met elkaar.

Verschillende vormen van social media

Social media bestaat in diverse vormen. Voorop staan de interactie en dialoog tussen de gebruikers ervan. Deze zijn namelijk op alle vormen van social media het belangrijkste. Onder de media vallen Twitter, Whatsapp, Facebook, YouTube en Instagram maar ook Google en Wikipedia spelen een belangrijke rol.

Alles met een ander op eenvoudige wijze kunnen delen

Twitter wordt gebruikt om korte berichten naar elkaar te sturen hetgeen ook het geval is bij Whatsapp. Daarnaast kunnen de gebruikers van deze media ook filmpjes, documenten en afbeeldingen met elkaar delen. Zo kun je van alles naar andere mensen sturen zodat deze het snel kunnen zien en hoef je er niet eens veel moeite voor te doen. Ook Instagram wordt massaal gebruikt voor het delen van foto’s. Als je gebruik maakt van een sociaal netwerk zoals Facebook dient de ander waarmee je contact wilt leggen er wel lid van te zijn. Het gebruik is gratis (je betaalt alleen de kosten voor internet maar daar heeft bijna iedereen een vast abonnement voor) en je kunt alles met een ander delen. Door een leuke foto of tekst te plaatsen geef je andere mensen de gelegenheid erop te reageren. Dit is ook waar de grootste kracht zit: je kunt snel iets delen en andere mensen geven er een reactie op waardoor het balletje begin te rollen.

Kijken kopen via internet

Google en Wikipedia worden ook beschouwd als deze vorm van media. Als je ergens naar op zoek bent zijn mensen snel geneigd hiervoor even op Google te kijken. Je typt een zoekwoord in en Google zorgt voor treffers en de links naar bepaalde websites waar je meer informatie kunt vinden. Ook als je op zoek bent naar een bepaald product kan Google uitkomst bieden. Je vult in wat je zoekt en wordt zo snel verwezen naar webshops die het gezochte artikel op voorraad hebben. Winkeliers spelen hier op in omdat ze weten dat mensen snel even online zoeken naar een bepaald product. De mogelijkheid om het vanuit je luie stoel te bestellen is erg handig en er wordt dan ook door veel mensen gebruik van gemaakt.

Informatie opzoeken

Wikipedia is een digitale encyclopedie. Daar waar we in vroegere tijden een boekwerk tevoorschijn haalden om de nodige informatie over een bepaald onderwerp op te zoeken vul je dat waar je naar zoekt gewoon in op Wikipedia en je krijgt er de gewenste informatie bij. De informatie kan ook uitgebreid worden door de gebruikers zelf als zij er meer vanaf weten.

Nadelen

Social media kent veel voordelen maar er kleven toch ook wel wat nadelen aan. Dit zijn de bekende verschijnselen zoals pesten via social media, het gebrek aan privacy (als je niet oplet ligt alles op straat en kan het door iedereen bekeken worden) en het snel aankopen kunnen doen kan verslavend werken. De snelheid waarmee alles gedaan kan worden is wel handig maar niet altijd goed voor iedere gebruiker.