Featured Video Play Icon

Babylijkje van 6000 jaar oud gevonden in Nieuwegein

In Nieuwegein is een ontroerende vondst gedaan. Er is in de armen van een jonge vrouw die 6000 jaar geleden in deze omgeving leefde een baby aangetroffen. Archeologen deden de unieke ontdekking na onderzoek van een skelet dat in 2015 op bedrijvenpark Het Klooster is opgegraven.

Tanden en botjes van de baby gevonden (Foto: Stephan Gomersbach)

Uniek

Het is het eerste babylijkje dat is gevonden uit die periode. Uniek is dat de baby in de armen van de vrouw is gevonden. Onderzoekers zien hiermee dat er in die periode – 6000 jaar geleden – al een cultuur van begraven was. Archeologen komen baby’s niet vaak tegen, omdat het kraakbeen meestal vergaat.

Armen

Ze ontdekten de baby in de arm van een jonge vrouw van tussen de 20 en 30 jaar oud. De baby is tussen de 0 en 6 maanden oud geworden. Het is niet bekend of het een jongen of een meisje is en of het kindje van de vrouw is waar die in de armen bij lag. Dit wordt nog nader onderzocht.

Archeologen in een bedrijfshal in Leiden onderzoeken de menselijke resten die vorig jaar zijn aangetroffen bij de ontwikkeling van bedrijvenpark Het Klooster.

Babylijkje gevonden uit de Swifterbantcultuur (Foto Gemeente Nieuwegein).

Archeoloog Helle Molthof bij Bureau RAAP

“Botmateriaal van zeer jonge kinderen of baby’s vergaat relatief snel in de bodem. De vondst van deze baby uit de Swifterbantcultuur is daarom heel bijzonder en uniek voor Nederland. In Nieuwegein lag de vindplaats onder twee meter klei en veen. Voor ons niet makkelijk om ze ‘boven water’ te krijgen, maar dit heeft wel voor een heel goede conservering gezorgd. Daardoor is botmateriaal bewaard gebleven, zelfs na 6000 jaar in de bodem, met als resultaat deze unieke vondst! Het is heel indrukwekkend om de kleine melktandjes (< 7 mm) van de baby na 6000 jaar in de klei te ontdekken en te zien hoe erg die lijken op de melktandjes die bij vele gezinnen thuis in luciferdoosjes worden bewaard.”

Skelet van de vrouw (Foto: Gemeente Nieuwegein)

Wethouder Johan Gadella is bijzonder trots op de ontdekking van het oudste babygraf in Nieuwegein:

“Nieuwegein is een vrij jonge stad. Over drie jaar vieren we ons 50-jarig bestaan. Toen vorig jaar bekend werd dat in de kleigrond van ons bedrijvenpark Het Klooster resten van de Swifterbantcultuur waren gevonden, kregen we er in één klap een verleden bij dat 6000 jaar terug gaat. Daar zijn we heel trots op. Nu deze unieke ontdekking van het babygraf. Nieuwegein was in de Steentijd dus ook al een populaire vestigingsplek. Bedrijven die zich op Het Klooster vestigen komen niet alleen op het meest bereikbare en duurzame bedrijvenpark van het midden van het land, maar ook op een historisch unieke plek.”

DNA

Onderzoekers in Leiden gaan verder met het onderzoek naar de menselijke resten, onder andere met modern DNA onderzoek.

De foto’s zijn van Stephan Gomersbach.

 

reacties