De voordelen, nadelen en toepassingen van een dedicated server

Als jij een website op wilt zetten of je hebt hosting nodig voor je bedrijf, dan is een dedicated server één van de opties die je hebt. Voor iedere website huur je een stukje van het internet waarop deze wordt geplaatst. Dit verhuren wordt hosting genoemd en de verhuurder is een host. Dit geldt voor iedereen, van blogger tot grote webwinkel. Kleine websites huren een stukje van een server en deze server delen ze met andere huurders. Dit is goedkoper en in veel gevallen ook voldoende. In andere gevallen wil je je eigen server huren en deze niet delen met andere websites. Lees hier verder over de voor- en nadelen en de toepassingen van deze dedicated servers.

 

De voor- en nadelen van een dedicated server

Een dedicated server is dus een server die alleen van jou is. Jij deelt je plaats op het internet met niemand, wat betekent dat je ook alle hardware huurt, zoals processoren, harde schijven en SSD’s. Deze situatie brengt de volgende voor- en nadelen met zich mee.

 

Voordelen dedicated server:

  • Met je eigen server krijg je beschikking over een hogere rekenkracht.
  • Andere gebruikers zijn er niet, dus deze kunnen jouw snelheid niet vertragen of plek innemen die jij nodig hebt.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en ook dat kunnen andere websites niet voor je op het spel zetten.
  • De hosts bieden servers aan die hangen in een datacenter. Hier wordt gebruik gemaakt van glasvezelkabels en er is noodstroom. Dat betekent dat jouw server eigenlijk niet uit kan vallen.
  • De hosts maken regelmatig een back-up van je server zodat je informatie altijd bewaard blijft.
  • Met een dedicated server word je wat betreft je hosting volledig ontzorgd. De hosts regelen alles voor jou en jij betaalt een vast bedrag per maand voor je persoonlijke hosting omgeving.

 

Nadelen dedicated server:

Zoals eigenlijk altijd het geval is, zijn er ook nadelen te noemen. Dedicated servers klinken ideaal, maar het is niet verstandig op deze optie te kiezen als je niet met de volgende aandachtspunten kunt leven.

  • Dedicated servers zijn duurder dan de andere opties (shared hosting, Cloud VPS). Als jij dit eigenlijk niet nodig hebt, dan zou het jammer zijn om in een dedicated server te investeren.
  • Een dedicated server is voor jou een goede oplossing, maar de ruimte wordt niet optimaal benut omdat het niet wordt verdeeld. Daardoor is het geen efficiënte oplossing en ook niet de meest milieuvriendelijke.

 

Voor welke toepassingen is een dedicated server bedoeld?

Naar aanleiding van de bovenstaande informatie kun je wel een beetje nagaan voor welke toepassingen dedicated servers bedoeld zijn. Heb jij een website waarmee je je geld verdient en die dus altijd goed moet lopen en snel moet zijn? Wil je zekerheid en veiligheid en wil je je bezoekers de best mogelijke ervaring aanbieden? Dedicated servers zijn ideaal voor grote websites en webwinkels, bijvoorbeeld. Is jouw website klein, krijg je weinig bezoekers en is deze informatief, dan is het niet nodig om meer geld uit te geven dan een shared hosting plaats van het juiste formaat.

 

Meer informatie vind je op Snel.com | Webhosting!