logistiek

Is logistiek uitbesteden wat voor jou?

Logistiek uitbesteden kan voor veel bedrijven handig zijn. Logistiek is niet alleen het vervoer van een product van A naar B, er komt veel meer bij kijken. Logistiek is eigenlijk het hele proces, van A tot Z, om een goed product bij de juiste consument af te leveren. Dit hele proces noemt men ook wel een logistieke ketting of supply chain. 

 

Wat is logistiek? 

Wanneer je een bedrijf hebt moeten jouw producten geproduceerd worden, aangeleverd worden, de voorraad moet bijgehouden worden en het product moet uiteindelijk bij de consument op de deurmat komen. Dit hele proces is het logistieke proces, van grondstof tot eindproduct. 

 

Veel mensen denken dat logistiek alleen de transport is van een product naar de klant, maar logistiek heeft ook veel te maken met plannen, organiseren, besturen en uitvoeren. Transport valt daar inderdaad onder, maar het logistieke proces bevat veel meer dan alleen transport van een product. Het kan voor een bedrijf soms best lastig zijn om het hele logistieke proces in goede banen te leiden, daarom wordt logistiek vaak uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven die hier veel verstand van hebben. 

 

Waarom logistiek uitbesteden?

Er zijn verschillende redenen waarom je de logistiek van jouw bedrijf kunt uitbesteden. Ten eerste kan het soms kostenbesparend zijn. Wanneer je de logistiek laat doen door een bedrijf dat daar alles van weet kunnen bepaalde taken efficiënter worden uitgevoerd dan wanneer je het zelf zou doen. Daarnaast worden er waarschijnlijk minder grote fouten gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf, hierdoor bespaar je ook kosten.  

 

Ten tweede heeft een bedrijf, gespecialiseerd in logistiek, veel kennis over het vakgebied. Wanneer je zelf de logistiek van jouw bedrijf doet kan het lastig zijn, dit kost vaak extra tijd, geld en mankracht. Het gespecialiseerde bedrijf kent de markt goed, dit zorgt ervoor dat ze snel, goed en efficiënt hun werk kunnen doen. 

 

Ten derde kan het prettig zijn om zorgen uit handen te nemen. Als je je niet meer druk hoeft te maken om de logistiek van je eigen bedrijf kun je je op iets anders focussen binnen het bedrijf, zoals het optimaliseren van het productieproces of opschalen van de klantenservice. Dit komt uiteindelijk ten goede van je bedrijf. Bij Nabuurs kun je bijvoorbeeld je logistiek laten uitbesteden.