Veilig werken op hoogte doe je zo!

Professionele bouwvakkers, schoorsteenvegers, metselaars en schoonmakers, maar ook particuliere klussers en doe-het-zelvers willen bij het werken op hoogte, via bijvoorbeeld een ladder of steiger, natuurlijk veilig aan de slag kunnen. Als er iets is wat je wilt voorkomen tijdens het klussen, is het wel dat je van grote hoogte naar beneden valt, met alle nare gevolgen van dien. Maar wat kun je het beste doen als je op een veilige manier hoogtewerk wilt uitvoeren? We hebben enkele tips van experts voor je verzameld, zodat je met een gerust hart op hoogte aan het werk kunt gaan. Succes met je klus gewenst!

Maak gebruik van een loopbrug bij je steiger als de situatie dat vereist

Als je over een grote horizontale breedte moet werken, bijvoorbeeld voor gevelrenovatie, en daarvoor twee steigers nodig hebt, is een loopburg kopen verstandig. Kies je voor een loopbrug kopen voor elke steiger bij Rolsteiger.net, dan kun je eenvoudig twee steigers met elkaar verbinden. Zo kun je gemakkelijk van de ene naar de andere steiger toe op een veilige manier. Door de loopbrug hoef je geen halsbrekende toeren uit te halen en werk je een stuk veiliger!

Kies voor betrouwbare valbescherming

Naast een loopbrug kopen, is het zaak om goed te letten op middelen en materialen die beschermen tegen valpartijen. Door een vallijn te gebruiken en jezelf en/of je personeel uit te rusten met veilige werkkleding, kun je al een hoop ellende preventief voorkomen. Denk aan valhelmen, sterke werkschoenen, dakrandbeveiliging, het gebruik van leuningen op steigers, et cetera. Verstandig is ook om de toegang tot de steiger of ladder te beveiligen, zodat onbevoegden, zoals spelende kinderen, niet in de buurt van de werkplek kunnen komen.

Leg niet teveel spullen op je steiger en ruim rotzooi direct op

Het gebeurt nogal eens dat bouwvakkers, schoonmakers, klussers en schoorsteenvegers hun steiger gebruiken als een plek om materialen, afval, gereedschap en dakpannen op te leggen. Het is belangrijk om hier terughoudend mee te zijn en je steiger met beleid te gebruiken. Een opgeruimde steiger voorkomt struikelpartijen en het naar beneden vallen van spullen die passanten kunnen verwonden. Door hier preventie op t letten, kun je een hoop ellende en narigheid voorkomen!