shopping

Januari is de maand van…

Staat december eigenlijk bol van tradities, is dat in januari eigenlijk net zo. Alleen beseffen we dat minder. Dat komt omdat we de decembermaand tot feest gemaakt hebben, en de feestdagen van januari in het niet vallen. Daarbij leggen we ons in januari de meest onmogelijke taken op door goede voornemens te maken waarvan we vooraf al weten dat we ze geen maand gaan volhouden.

 

Niet voor niets dat inmiddels de meest bekende dag van januari “Blue Monday” is geworden. Deze derde maandag van januari zou de meest troosteloze en deprimerende dag van het jaar zijn. De portemonnee is in vele gezinnen leeg en het gezond eten en de sporttas blijkt toch minder aantrekkelijk dan eind december gedacht.

 

Blue Monday

De vader van ‘Blue Monday’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht de dag nog niet zo heel lang geleden in 2005. Volgens zijn wetenschappelijk verantwoorde formule zou blijken dat deze maandag van de laatste volle week van januari ook de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dat gedeprimeerd voelen zou komen omdat goede voornemens op deze dag veel al mislukt zijn en vakanties nog heel ver weg zijn. Daarnaast is januari nog donder, koud en vaak met regen en is de maandag sowieso niet de favoriete dag van veel mensen (eerste werkdag van de week). Ondanks dat Arnall in academische kringen overladen werd met kritiek over zijn formule, wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks veel aandacht aan Blue Monday.

 

Of dat dit jaar anders zal zijn, zal blijken uit hoeveel er al uitlekt van de persconferentie op dinsdag 19 januari. Wie weet is het dit jaar wel sunny yellow Mondey.

 

Driekoningen of La Befana 

Op 6 januari is het Driekoningen. En hoewel het feest in Nederland niet gevierd wordt, is dat in Spanje wel anders. Daar vieren ze Los Reyes en krijgen de kinderen cadeaus. In Italië vieren ze op 6 januari La Befana wat zoveel is als de Italiaanse versie van Sinterklaas.

 

In Nederland en België herdenken we met Driekoningen de wijzen uit het oosten die de opgaande ster zagen en de koning gingen zoeken. Driekoningen wordt zowel door protestanten als katholieken gevierd. Kinderen liepen vroeger de avond voor Driekoningen in groepjes van drie verkleed met een kroon en lampionnen langs de deuren en zingen. Als beloning voor het zingen kregen ze eten, snoepgoed en geld. De lampionnen zijn een overblijfsel van een oude heidense gewoonte, waarbij fakkels gedragen werden om boze geesten te verjagen. vastenperiode.

 

Ik zal mijn leven lang van jou houden

Maar er is nog veel meer leuks over januari. Zo speelde op 1 januari 1997 voor het eerst een vrouw mee in het Wiener Philharmonike en dat tot 1 januari 2013 bier in Rusland niet als alcoholische drank werd gezien. En dat op 2 januari 1965 voor het eerst de Veronica Top 40 werd uitgezonden. Maar 4 januari is wel heel speciaal. 4 januari, klinkt in het Chinees namelijk hetzelfde als ‘Ik zal mijn leven lang van jou houden.”

 

Historische momenten

Ook voor nieuwe ideeën is januari prima geschikt. Bedenk maar dat op 9 januari in 2007 de iPhone werd geïntroduceerd en op 10 januari 1929 verscheen de eerste strip van Kuifje. Op 17 januari in 1912 bereikt Robert Falcon Scott als 2de man de zuidpool en op 24 januari 1972 werd de eerste luiertas voor Loeki de Leeuw ingepakt. Een belangrijke dag in de Franse geschiedenis was 28 januari 1887; de dag waarop werd gestart met de bouw van de Eiffeltoren.