Nieuwe oudejaarstradities 2020
In een jaar waarin alles anders is, is ook het vieren van de traditionele oudejaarsavond ineens nieuw. Vind jij het lastig om vol vertrouwen het nieuwe jaar in te gaan? Neem dan eens een van de tradities uit het buitenland over. Daar zijn nog genoeg tradities die je nu wel kunt uitvoeren.
Geen vuurwerk, geen feesten en geen hand en drie zoenen bij de beste wensen. Maar champagne en oliebollen mogen nog steeds. Net als de Deense traditie waarbij je letterlijk het nieuwe jaar inspringt.
Geef wensen cadeau
Na afgelopen jaar heb je vast wel wensen of wensen voor degene die je lief hebt. Daarom is dit het moment of de ander te laten weten wat je voor ze wenst. Met een wenscadeau. Bij deze wenstraditie geef je elkaar om middernacht cadeautje waarmee je de ander iets toewenst. Wens jij een jaar waarin je met je lief weer kunt reizen of weekendjes weg kunt gaan. Dan kies je als cadeau een mooie reistas of toilettas. Schooltassen staan voor mooie cijfers of geslaagde examens. Een zakelijke Burkely tas voor succes in het werk en de mooie Louis Vuitton tas voor meer sociaal leven en uitjes. Gun je iemand meer financiële ruimte, dan geef je een portemonnee. En wens je dat je kroost weer vaker mag logeren bij opa en oma dan geef je ze een mooie Zebra tas. Op Social deal vind je trouwens nog veel meer leuke opties om je te inspireren.
Verborgen wensen
Heb jij heimelijke wensen maar wil je niet dat iedereen het direct weet? Volg dan de Mexicaanse traditie. In Mexico is het de gewoonte dat je tijdens oudjaar een bepaalde kleur lingerie draagt. Mexicanen geloven dat de kleur van je lingerie je wensen laat uitkomen. Draag je tijdens de jaarwisseling wit dan vraag je om gezondheid. Rood staat voor het heimelijke verlangen naar een nieuwe liefde in je leven en met geel wens je wat betere financiële omstandigheden.
Muziekwensen
Nog een leuke nieuwe traditie is liedjes uitzoeken voor elkaar. Met de muziek (songtekst) kun je iemand iets toewensen maar ook het jaar afsluiten. Of ze laten weten wat ze voor jou betekenen. Om beurten de liedjes luisteren op oudejaarsavond zelf kan natuurlijk ook. Of je er uitleg bij geeft, is aan jou. Vier je de avond met je gezin, vraag dan iedereen vooraf een playlist te maken. Succes gegarandeerd. Wil je het nog grootster maken, dan stuur je eventueel ook clips of neem je ingesproken boodschappen op voor elkaar.
Nu duiken niet kan
Zit het jaar “induiken” er dit jaar niet in? Geen nood, volg gewoon de Denen die al jaren het jaar inspringen in plaats van induiken. Een stuk minder koud en eenvoudig overal uit te voeren. Ga net voor middernacht op een stoel staan en spring er klokslag 12 af. En deze traditie gaat natuurlijk ook prima met de Mexicaanse lingerie traditie samen. Een beter begin kun je je dus niet wensen. Bij gebrek aan een stoel springen de Denen trouwens ook gewoon zo in de lucht. Dus oma kan ook zonder problemen mee doen, want niemand zegt dat je hoog moet springen.
De bel luiden
Heb jij nog wel wat op je kerfstok dat vergeven moet worden? Dan is de Japanse traditie een must. In boeddhistische tempels in Japan luiden ze rond middernacht 108 keer de bel. De 108 staat voor de 108 zonden die de Japanners kennen. Met elke keer luiden wordt één van de zonden vergeven. De Japanners geloven er heilig in dat hierna hun zonden zijn kwijtgescholden en ze met een schone lei het nieuwe jaar in kunnen. Dat is nog eens makkelijk biechten nu de kerken gesloten zijn.